Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Την Κυριακή διαλέγουμε πλευρά

"Η πιο βαθειά θέση στην κόλαση ανήκει σε αυτόν που δεν διάλεξε πλευρά." 

"Όταν έχεις πάρει στραβό δρόμο καλύτερο είναι να αλλάξεις 
πορεία παρά να περιμένεις να αλλάξει ο ίδιος ο δρόμος."

Δεν ξέρω πόσο μαζοχιστικό μπορεί να ακουστεί σε κάποιον αλλά έκατσα και άκουσα τις ομιλίες όλων των προέδρων των κομμάτων που βρίσκονται εντός της σημερινής Βουλής που σύνολο διήρκησε περισσότερες από 12 ώρες.

Είναι η πρώτη φορά που δεν άκουσα κανέναν φίλο/γνωστό/συγγενή να μου πει με σιγουριά τι θέλει να ψηφίσει. Όλοι αμφιταλατεύονται ανάμεσα σε δυο τρία κόμματα τα οποία δυστυχώς ελάχιστα κοινά στοιχεία έχουν μεταξύ τους.

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα κάποιος δημοσιογράφος(Νίκος Χατζηνικολάου) τοποθετεί τους πολιτικούς αρχηγούς απέναντι σε κοινό που δεν τους επευφημεί, δεν τους χειροκροτεί και τους καλεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις που οι δημοσιογράφοι δεν τολμάνε να τους κάνουν. Ερωτήσεις με νόημα για τον κόσμο και όχι μια απλή παρουσίαση των θέσεων τους που για ακόμη μια φορά δεν θα τηρήσουν.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη ανάλυση για το τι άκουσα αλλά και κάποιο σχολιασμό για το περιεχόμενο αυτών που είπαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μακάρι να μπορούσε αυτή η εκπομπή να ήταν σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειες γιατί μια εκπομπή στο Ιντερνετ δεν μπορεί να τη δει ο καθένας. Αυτοί που έπρεπε να γελοιοποιηθούν τα κατάφεραν ενώ εντύπωση μου προκάλεσε η απουσία του Σαμαρά από την εν λόγω εκπομπή.

Συνοπτικά: Ο παρακάτω σχολιασμός δεν έχει κανένα στόχο να πείσει ή να προσελκύσει ψηφοφόρους για κάποιο κόμμα. Αν και πολύ αμφιβάλλω για το αν οι εκλογές αυτές θα αλλάξουν τίποτα εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά και να επιλέξουμε πλευρά. Όλες οι πλευρές είναι δεκτές από την κοινώνία αν είναι αιτιολογημένες. Όλες;

Σχεδόν όλες. Όσοι ψηφίσουν ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή Ν.Δ. χάνουν κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας για κόψιμο μισθών, και βύθισης της Ελλάδας στην οικονομική κρίση. Επίσης όταν ο κάθε Πάγκαλος θα λέει "μάζι τα φάγαμε" θα σκύβετε το κεφάλι σαν ζόμπι και θα απαντάτε ΝΑΙ. Για κάθε νέο σκάνδαλο που εμφανίζεται θα είστε κι εσείς υπεύθυνοι από δω και πέρα κι εγώ θα σας αντιμετωπίζω έτσι. Κομμένη η διάχυση ευθυνών σε όλους μας! Με τα άλλα φασιστοειδή δεν θα ασχοληθώ αφου δεν αποτελούν πολιτική επιλογή σε ένα "δημοκρατικό" κράτος.

Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας: Αρχίζω το σχολιασμό από αυτό που έλειπε. Ο Σαμαράς συνέχεια αναφέρει ότι έχει τη λύση χωρίς να μας προτείνει κάτι διαφορετικό. Απέφυγε τον διάλογο με το κοινό με αιτιολόγηση το βαρύ του πρόγραμμα εν όψει εκλογών. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει δώσει ποτέ live συνέντευξη στην προεκλογική περίοδο. Εδώ φοβάται να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση σε ένα debate στο οποίο θεωρητικά έχει το πάνω χέρι.

Είναι επικίνδυνος γιατί κάνει ότι μπορεί να ανέβει στην καρέκλα του πρωθυπουργού με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Έχει παραφράσει το "Λεφτά Υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου στο "Εμείς έχουμε τη λύση". Αυτή τη λύση δεν τη παρουσίασε τους 5 μήνες που συγκυβερνούσε την Ελλάδα βυθίζοντας την σε πιο βαθειά κρίση.

Ακόμα και για οπαδούς του μνημονίου δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος να τον ψηφίσει; Αρνείται πεισματικά ότι θέλει συγκυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρ'όλο που ξέρει ότι τη χρειάζεται. Επικίνδυνος

Πρόεδρος ΠΑ.ΣΟ.Κ: Πρώτος στο χορό μπήκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αρχικά μπήκε με υφάκι γιατί νόμιζε ότι έκανε προεκλογική ομιλία σε οπαδούς και φίλους του Κινήματος και η σφαλιάρα ήταν δυνατή και γρήγορη. Έπεσε επιτέλους το παραμύθι της ρητορικής του δυνότητας. Όταν απέναντι του έχει πολιτικάντηδες τα καταφέρνει μια χαρά. Όταν όμως έχει απέναντι του τον κόσμο ή τον Βαξεβάνη με όλα τα στοιχεία για τα οποία τον κατηγορεί απλά ξεφτυλίζεται.

Δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν ότι έχει τη λύση. Δεν μπόρεσε να πείσει ότι η δίκη του διακυβέρνηση της χώρας θα είναι διαφορετική από αυτή του Παπανδρέου αν και προσπάθησε επιμόνως να βγάλει την ουρά του έξω από τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις.

Έφτασε στο σημείο να πει ήταν κατά του μνημονίου και του ΔΝΤ παρά τα λεγόμενα του κατα καιρούς για το αντίθετο. Ξέροντας ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές προμοτάρει τη συγκυβέρνηση και παρακαλάει το κόσμο να μην ψηφίσει τη ΝΔ για να μην τις δώσει ισχυρή κυβέρνηση. Παίζει δηλαδή με την υπομονή του κόσμου που από τη μια ακούει για ισχυρή εντολή και από την άλλη βλέπει όλους τους πολιτικούς να μιλάνε για την αποδυνάμωση των άλλων.

Εικόνα ενός ξεπεσμένου πολιτικού που προσπάθησε να παίξει το προεκλογικό του παιχνίδι απαντώντας κυρίως για το τι έκαναν οι άλλοι και όχι για το τι θα κάνει αυτός. Πολύ σωστες οι απαντησεις των παρευρισκόμενων.... Όταν δεν μπορούσε να απαντήσει ο λόγος του ξεκίναγε ως εξής: " Ο κ. Σαμαράς όμως..".

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον κόσμο

"Κύριε Βενιζέλο, δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ο Σαμαράς! Εσάς έχουμε απέναντι μας, πείτε μας εσείς τι θα κάνετε."

Highlight:Κυρίε Βενιζέλο, θα εμπιστευόσασταν έναν καπετάνιο που έχει βουλιάξει το πλοίο τέσσερις φορές; Εμείς γιατί να ξαναψηφίσουμε ΠΑ.ΣΟ.Κ;













Γενική Γραμματέας Κ.Κ.Ε. :Η Αλέκα Παπαρήγα δεν ξέρει δυστυχώς που θέλει να στηριχτεί. Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την Ε.Ε., μέσα που τι ρωτάει ο κόσμος; Και η ίδια απαντάει όπου θέλει ο λαός... Μα ο λαός δεν σε έβαλε εκεί με την ψήφο του;

Δυστυχώς δεν απάντησε στις ερωτήσεις με πειστικές απαντήσεις. Προσκολλημένη στις απόψεις της καταδικάζει το ΚΚΕ να παραμείνει σταθερό στο 8-9%. Φοβάται να κυβερνήσει και αρνείται κάθε είδους συμμετοχή στη κυβέρνηση. Φοβάται να πει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκτός Ε.Ε. θα είναι καλύτερα και μόνο το ψελλίζει. Επιμένει ότι δικαιώθηκε που δεν ψήφισε το Μάαστριχτ αλλά στην ερώτηση για το μέλλον αν αύριο το πρωί βγούμε από Ε.Ε. και Ευρώ ήταν διστακτική.

Κυρία Παπαρήγα δεν σας ζητάμε να κάνετε εκπτώσεις στην ιδεολογία σας, σας ζητάμε να συνεργαστείτε σε κάποιους τομείς στους οποίους συμφωνείτε με τα αριστερά κόμματα.

Κρίμα κρίμα και πάλι κρίμα... Η λογική όποιος δεν με στηρίζει είναι αντίπαλος είναι αδιέξοδη. Βρείτε επιτέλους αυτά που σας ενώνουν και μη στέκεστε σε αυτα που σας χωρίζουν. Εκτός αν με κανένα κόμμα δεν συμφωνείτε πουθενά. Αν ισχύει αυτό ψάξτε να βρείτε το πρόβλημα εντός των τοιχών του ΚΚΕ και όχι εκτός.

Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης είπατε ότι μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή αν δεν σπάσουν αυγά. Εσείς θα χαλάσετε τη ζαχαρένια σας για αυτή την αλλαγή;










Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει στάση τώρα τελευταία κι ελπίζουμε αυτό να μην έχει γίνει μόνο για προεκλογικούς λόγους. Ανεβαίνει συνεχώς στα μάτια του κόσμου κι αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά. Ο μόνος από τα Αριστερά που παρουσιάζει μια ρεαλιστική άποψη για να βγούμε από την κρίση. Δεν ξερω αν ειναι σωστη η οχι, αν θα πετύχει ή όχι, αλλα ειναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ. Δεν αποκλείει το γεγονός να διαλυθεί η Ευρώπη και καλά κάνει αφου όλοι το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους αλλά κανείς δεν έχει plan B.

Σωστό το άνοιγμα του σε όλα τα αριστερά κόμματα και τον δικαιώνει το γεγονός ότι το ΚΚΕ τον θεωρεί φιλο-Ευρωπαϊστή και η ΔΗ.ΜΑΡ αντι-Ευρωπαϊστή. Δεν μπορούν να έχουν και οι δυο δίκιο. Επισης ο μονος πολιτικός αρχηγός που παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθη! Δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα διορθώσει αλλα γι' αυτό θα κριθεί την επόμενη φορα! Από τους λίγους που καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της στιγμής. Το αν πείθει ο λόγος του θα φανεί σε λίγες μέρες και σε μερικά χρόνια από τις πράξεις του.

Δεν κατηγόρησε κανένα άλλο κόμμα για την πολιτική του και παρουσιάζοντας τις απόψεις του και όχι καταδικάζοντας τις απόψεις άλλων.










Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς: Όσο πάμε προς τις εκλογές γίνεται όλο και πιο αντιμνημονιακός βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει από τους αναποφάσιστους και το μνημόνιο μόνο διώχνει οπαδού.

Οι πρώτες κινήσεις του Κουβέλη μοιάζουν με αυτές που πρότεινε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γιατί όμως διασπάστηκαν και γιατί δεν κατεβαίνουν μαζί κάτω από κάποιο κοινό πλαίσιο δεν μας το εξήγησε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αποσχίστηκε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α μετά τη στάση που κράτησε η παράταξη για τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Άποψη δεκτή! Σε όλα τα άλλα δεν μπορούν να συμφωνήσουν;

Δυστυχώς δεν έγιναν συγκεκριμένες για το πρόγραμμα του κόμματος αφου τις ερωτήσεις μονοπόλησαν τα χρωστούμενα των Γερμανών από τον πόλεμο, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας κτλ. Γλυκανάλατη εμφάνιση χωρίς πολύ ενδιαφέρον χωρίς απαραίτητα να φταίει ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. 

Δυστυχώς φέρεται σαν πολιτκός αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν με πείθει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα με αυτή τη στάση που διατηρεί. Το πιο πιθανό είναι να θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του σοσιαλιστικού(!) ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό σημαίνει. Δεν είναι σίγουρος τι θέλει απαντώντας αόριστα Ότι Μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ αν τον πείσει η στάση του αλλα και με τον Τσίπρα. Δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν λέει τι πραγματικά σκέφτεται για να κερδίσει απο όλους τους πολιτικούς χώρους.






 
 
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Φέρει όλα τα κακά που έχει ένας πολιτικός εξουσίας. Αρνείται κατηγορηματικά ότι φταίει για οτιδήποτε ενώ κατηγορεί τους πάντες για μίζες, σκάνδαλα κτλ. Κι αυτός προέκυψε φαίνεται από παρθενογέννηση. Βροντοφωνάζει ότι δεν συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ προτείνει να ακυρωθεί το μνημόνιο γιατί όπως λέει δεν προβλέπεται(!) από πουθενά η έξοδος από το Ευρώ.

Στα θετικά θεωρεί ότι η άμεση δημοκρατία με δημοψηφίσματα. Μακάρι να πραγματοποιήσει και τη δημευσή των περουσιακών στοιχείων των πολιτικών που καταγγέλει.. Ας ελπίσουμε να τα θυμηθεί όταν θα μπει και στη Βουλή. Θυμίζει παρα πολύ τον Κωστάκη τον Καραμανλή που ήθελε να καταπολεμήσει τα πάντα κι όλη τη διαφθορά και τελικά οι υπουργοί του επένδυσαν σε αυτό και εκλεψαν τα πάντα.

Στα αρνητικά: Είναι γελοίο να θεωρεί κάποιος Ότι θα παει και θα κάνει Ότι θέλει στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο! Στο μεγαλύτερο μερίδα του κόσμου ευτυχώς αυτο δεν περνάει στους καιρούς μας. Παραπλανεί τον κόσμο με δήθεν εκατομμύρια από Ρωσία και Κίνα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά στον ορίζοντα. Από ότι είπε δυο πράγματα τους χωρίζει με το ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα της Θράκης, του ΑΟΖ και των λαθρομεταναστών. Παρ'όλα αυτά τα άφησε ανοικτά χωρίς να αναλύσει τις λύσεις που προτείνει.
Δυστυχώς γι'αυτόν ο κόσμος ξέρει ότι είναι μπλέγμένος στα σκάνδαλα της κυβέρνησης Καραμανλή. Προσπάθησε εντέχνως να το αποφύγει αλλά ούτε αυτός τα κατάφερε.


Προεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας: Τι να πρωτοπεί κανείς για την κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά όπου κι αν δούλεψε. Πρέπει να της πει κάποιος ότι όταν είσαι μέσα στην κυβέρνηση δεν ευθύνεσαι μόνο για τα πόστα που αναλαμβάνεις. Ακούς τι γίνεται γύρω σου και μαθαίνεις αν ενδιαφέρεσαι για το καλό της χώρας σου.

Προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί που έχουν κυβερνήσει ίδιοι. Όχι κυρία Μπακογιάννη όλοι ίδιοι είστε, αφου το είδατε επάγγελμα και δεν καταγγείλατε τους συναδέλφους σας που έκαναν πλιάτσικο στις περιουσίες μας και το μέλλον μας. Αφού όλα έγιναν εν γνώσει σας, είστε και εσείς υπαίτιοι.

Όπως απολύουν κάποιον εργζόμενο που δεν πιάνει τους στόχους του έτσι έπρεπε να απολυθείτε και εσείς. Δεν μπορείτε να μιλάτε για ένα λάθος που κάνατε όταν με αυτό το λάθος έχετε πάρει στο λαιμό σας 10 εκ ανθρώπους.

Highlight: Όταν σε ρωτάει ένα παιδί 20 χρονών γιατί τους διδάσκουν στο καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας στον τομέα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνων) ότι το μνημόνιο και τακτικές της Ευρώπης είναι σε λάθος κατεύθυνση ενώ εσείς επιμένετε για το αντίθετο με τα γνωστά αποτελέσματα αντί να ειρωνεύεστε με το υφάκι σας το συνομιλητή σας και τους καθηγητές του καλύτερα να το βουλώνετε!


Καρατζαφέρης: Ο αρχηγός της κωλοτούμπας Καρατζαφέρης έφτασε στο σημείο να μνημονεύει τον σοσιαλιστή Ολάντ. Φάινεται ότι σιγά σιγά έχει αρχίσει να αλλάζει πολιτικά εκτός αν είναι μια απλή προεκλογική ομιλία για να πάρουμε κάποια ψηφαλάκια. Ούτε ο ίδιος φαίνεται να έχει ξεκάθαρη λύση. Θέλει συγκυβέρνηση αλλά όχι με Βενιζέλο, Σαμαρά στην κορυφή. Πάλι δεν ξέρει τίποτα για σκάνδαλα (Siemens) τα οποία τυχάια τα έμαθε λίγο πριν τις εκλογές. Κατηγορέι πάλι για τα σκάνδαλα υπουργών. Ανέφερε ότι ήρθαν στη Βουλή 85 υποθέσεις για σκάνδαλα. Τι έκανε για αυτό; Στην Αγ. Παντελεήμονα έκανε πορείες για τους μετανάστες. Για τους μιζαδόρους τους πολιτικούς;

Επιμένει ότι δεν μπορούμε να πτωχεύσουμε και επικαλείτε ομιλίας της Μέρκελ, αλλά δεν μας είπε γιατί ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Προσπάθησε αρκετά να πείσει και για τις άλλες κωλοτούμπες αλλά δεν τα κατάφερε.

Κύριε Καρατζαφέρη το δεν μου είπαν, δεν ήξερα δεν είναι απάντηση πολιτικού αρχηγού όταν πρόκειται για το μέλλον της χώρας! Για όσους δεν είδαν αυτή ήταν η απάντηση για τα λάθη στο πρώτο μνημόνιο.

Ευτυχώς βγήκαν στη φόρα και οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή που τώρα πια ο ίδιος προεκλογικά (βλέπεις είναι και αντίπαλος) καταγγέλει.

Highlight: Το αμίμητο "Κερδίσαμε χρόνο!" στην ερώτηση τι κερδίσαμε από το πρώτο μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε. Καρατζαφέρη το έκανα μαλακία είναι επίσης αποδεκτή απάντηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου