Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Christiania: Μια πόλη διαφορετική

"Christiania"
 
Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις λίγο πριν μπεις στο παλιό στρατόπεδο στην περιοχή Κριστιανσχάουν. Η Κριστιάνια είναι μια πόλη που ζεί στους δικούς της ρυθμούς και οι κάτοικοι της προσπαθούν να τη διατηρησουν αυτόνομη και όσο το δυνατόν πιο μακρια από το επίσημο κράτος. Γι' αυτό και κατασκευάζουν ποδήλατα τα οποία πουλάνε, έχουν πολλά πανέμορφα μαγαζιά για χειροποίητα σουβενίρ, μπαρακια, χώρο για συναυλίες, σινεμά και πολλά οργανικά φρούτα και λαχανικα τα οποία καλλιεργούν οι ίδιοι. Καλύτερη περίοδος για να την επισκεφτείτε είναι το καλοκαίρι αφού κάθονται όλοι έξω, κανονίζονται συναυλίες και barbecue ενώ είναι φοβερή ευκαιρία να απολαύσεις το τοπίο γύρω από το λίμνη και γενικά τη φύση.

Ιστορία
Η ιστορία της αρχίζει γύρω στο 1970 όταν μία ομάδα νέων ανθρώπων κατέλαβαν μια μεγάλη έκταση κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ανήκε στο στρατό και παρέμενε αχρησιμοποίητη, σε μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα στέγης που τους απασχολούσε αλλά και να δημιουργήσουν ένα όμορφο χώρο με πολύ πράσινο, μακριά από τα αυτοκίνητα και το θόρυβο της πόλης για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα, η εναλλακτική εφημερίδα Hovedbladet κυκλοφόρησε περιέχοντας ένα άρθρο με πολλές ιδέες για τη δημιουργική αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης αυτής έκτασης (η οποία ήταν και είναι ιδιοκτησία του υπουργείου άμυνας της Δανίας). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική εισροή και εγκατάσταση στην περιοχή εκατοντάδων ανθρώπων, που επιθυμούσαν να ζήσουν μακριά από τους ρυθμούς ζωής των μεγάλων πόλεων οργανώνοντας με το δικό τους διαφορετικό τρόπο τη μικρή αυτή κοινότητα.

Η Κριστιάνια φιλοξενεί περίπου 1.000 κατοίκους ενώ υπολογίζεται ότι δέχεται παραπάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στην δανική πρωτεύουσα καθώς αποτελεί "ζωντανό παράδειγμα" του φιλελεύθερου και προοδευτικού τρόπου οργανωσης της δανικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι μεταξύ τους αναφέρονται στην Κριστιάνια με τον όρο "freetown", ελεύθερη πόλη.

Ίδρυση
Στο μανιφέστο ίδρυσης της κοινότητας, οι στόχοι της Κριστιάνια περιγράφονται καθαρά: «Η δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, στην οποία κάθε άτομο θα θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το καλό όλων. Η κοινωνία μας θα είναι οικονομικά αυτάρκης και ως τέτοια, ελπίζουμε να εκπληρώσουμε τη φιλοδοξία μας να αποφύγουμε τα κρούσματα αλλοτρίωσης, αλλά και ψυχολογικής και κοινωνικής απομόνωσης».

Πολλές φορές η τοπική αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τον κόσμο, όμως κάθε φορά αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις προσπάθειες καθώς η έκταση είναι πολύ μεγάλη, όπως άλλωστε και ο αριθμός των κατοίκων και των Δανών που στήριζαν την προσπάθεια αυτή. Το 1972, η Κριστιάνια συμφώνησε με το δανικό υπουργείο άμυνας ότι οι κάτοικοι της θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την υδροδότηση, και έτσι η δανέζικη κυβέρνηση αναγνωρίζει την Κριστιάνια σαν ένα "κοινωνικό πείραμα".Μέχρι το 1994 η Κριστιάνια δεν πλήρωνε ούτε φόρους στο κράτος αφού προσπαθούσε να σταματήσει κάθε είδους επαφή με το κράτος. Παρ' όλα αυτά μετά από πιέσεις οι κάτοικοι δέχθηκαν να δίνουν κάποιους φόρους. 

Ναρκωτικά
Με την έκρηξη του κινήματος των χίπηδων και τα ατελείωτα ολονύκτια πάρτι στα κοινόβια της Κριστιάνια στα μέσα της δεκαετίας του ’70, άρχισαν να ξεσπούν βίαια επεισόδια και σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι από υπερβολική δόση σκληρών ναρκωτικών. Για να διατηρήσουν τον ειρηνικό τρόπο ζωής οι σχεδόν 900 μόνιμοι κάτοικοι, με κοινή απόφασή τους απαγόρευσαν διά παντός τα σκληρά ναρκωτικά, όπως LSD, ηρωίνη, κοκαΐνη κ.ά., με τιμωρία τη διά βίου εξορία σε περίπτωση χρήσης ή πώλησης αυτών – κάτι που ισχύει έως και σήμερα σε όλη την έκτασή της. Η πώληση και χρήση ινδικής κάνναβης συνεχίστηκε, απαγορεύτηκε όμως επίσημα το 2004 από το κράτος της Δανίας, αλλά οι χιλιάδες ετήσιοι επισκέπτες συνεχίζουν να προμηθεύονται ελεύθερα άριστης ποιότητας χασίς στη διάσημη Pusher street, στο κέντρο της Κριστιάνια, καθώς οι κάτοικοί της υποστηρίζουν ότι βοηθάει στη διατήρηση της τάξης και στη δημιουργικότητά τους και πιέζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για πλήρη αποποινικοποίηση σε όλη τη Δανία. 
Τα τελευταία χρόνια η Κριστιάνια έχει γίνει στόχος επιχειρήσεων της αστυνομίας, με τη δικαιολογία ότι μέσα στα όριά της γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, κι ότι ορισμένα από τα κτήρια έχουν χτιστεί σε προαστατευόμενες περιοχές (με την άδεια πάντως προηγούμενων κυβερνήσεων). Υποστηρίζεται όμως ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σαν στόχο την εκδίωξη των κατοίκων της Κριστιάνια, προκειμένου η περιοχή να αξιοποιηθεί από κατασκευαστικές εταιρίες, καθώς βρίσκεται κοντά στο κέντρο και θεωρείται σημαντική από αναπτυξιακής άποψης. Προς το παρόν, γίνεται καταγραφή των κτιρίων της Κριστιάνια, ενώ το ανοιχτό εμπόριο χασίς έχει εκλείψει από το 2004 και μετά. Παρ' όλα αυτά ναρκωτικά πουλούνται ακόμα στον Yellow Road της Christiania αλλά η νοοτροπία τουλάχιστον των κατοίκων αντανακλάται στην φράση που είναι γραμμένη στους τοίχους, "Hard drugs are for loosers."

Σημαία 
Η σημαία της Κριστιάνια είναι κόκκινή με τρείς κίτρινους κύκλους. Αυτοί αντιπροσωπεύουν τις τρεις τελείες πάνω από τα γράμματα "i" στην ονομασία Christiania.

Νόμισμα
Η δανική κορώνα είναι αποδεκτή στην Christiania αλλά η πόλη έχει και το δικό της νόμισμα. Όλοι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το Løn το οποίο τυπώθηκε πρώτη φορα το 1997.

Φεύγοντας από την Κριστιάνια το τελευταίο πράγμα που θα δείτε θα είναι η επιγραφή:
"You are now entering the EU"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου