Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Government Sachs ή μήπως Goldman Sucks...


Η κριτική που ασκείται στην Ευρώπη είναι πολύ έντονη σχετικά με το νέο Ιταλό επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και τις σχέσεις τους κατά το παρελθόν ή το παρόν με την τράπεζα Goldman Sachs. Πρόσωπα κλειδιά στην κρίση της Ευρώπης, οι Mario Draghi, Λουκάς Παπαδήμος, Mario Monti, όλοι έχουν παρασκήνιο με τη ‘Government Sachs’.

Η Goldman Sachs θεωρείται από πολλούς μεταξύ των πιο πολιτικοποιημένων εταιρειών της Wall Street. Της είχε αποδοθεί το προσωνύμιο ‘Government Sachs’ στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί από το προσωπικό της κατείχαν υψηλά ιστάμενες θέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Εικόνα 1 : Τελικά υπάρχουν και στην Ευρώπη τα «δικα μας παιδιά;»


Ο Mario Draghi, πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και του ιταλικού Ταμείου του Κράτους με PhD στα οικονομικά από το MIT, διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό παρακλάδι της Goldman Sachs από 2002-2006, πριν γίνει διοικητής της Κεντρική Τράπεζας της Ιταλίας. Περίπου εκείνον τον καιρό, η Goldman και άλλες κορυφαίες εταιρείες της Wall Street είχαν σχεδιάσει συμφωνίες παραγώγων (derivatives) που «κουκουλώναν» το χρέος της Ιταλίας και της Ελλάδας. Ο Draghi είπε ότι οι συμφωνίες που κατέστησαν δυνατή της συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ παρότι δεν πληρούσε τα κριτήρια, έγιναν πριν από την περίοδο που αυτός ήταν στην Goldman Sachs.

O Λουκάς Παπαδήμος, του οποίου τα πτυχία συμπεριλαμβάνουν το MIT, του έχει επίσης ασκηθεί κριτική για παρόμοιους οικονομικούς ελιγμούς. Δεν υπήρξε υπάλληλος της Goldman Sachs, διετέλεσε όμως δοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2002, και δούλεψε σκληρά για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη είσοδο της χώρας του στο κλαμπ της ενιαίας ισοτιμίας.

Ο Mario Monti υπήρξε ένας διεθνής σύμουλος της Goldman Sachs από το 2005. Πριν από αυτό ήταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 10 χρόνια, πρώτος υπεύθυνος επί των εργασιών των εσωτερικών αγορών της ΕΕ, κι έπειτα κατείχε το ισχυρό χαρτοφυλάκιο διαγωνισμών.

Η Goldman Sachs αντιμετωπίζει σοβαρή έκθεση σε μεγάλες αγωγές προερχόμενες από την κρίση επισφάλειας, από Ευρωπαίους κι Αμερικανούς ενάγοντες, καθώς κι υποψίες εξαπάτησης στην Ευρώπη, σημειωτέον συνδεδεμένες με την ελληνική οικονομική καταστροφή. Και φαίνεται πως αυτό στο όποίο αναφερόταν ο Ιταλός οικονομολόγος Gustavo Piga ως «θανάσιμο σφυχταγκάλιασμα που άρχισε μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών» κάθε άλλο παρά κοντεύει να τελειώσει.

Παραδόξως πλεόν, η Ευρώπη βρίσκει προσωπικότητες της επονομαζόμενης «Government Sachs» σε θέσεις υπερβολικής ισχύος, τόσο σε εθνικές κυβερνήσεις όσο στο ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα ερωτηματικά περί πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων και της νομιμότητας της πρόσβασης της σε κινητήριους μοχλούς τους κράτους πληθαίνουν...

Πηγή: Euronews 2011


Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από εύλογη η απορία για το αν πρόκειται για μια συγκυρία ή για μια ευκαιρία να αναλάβουν τα ηνία αυτοί που πραγματικά έχουν τον έλεγχο της Ευρώπης και της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Κι είναι επίσης απορείας άξιον αν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Όπως και να έχει το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στην ανάθεση της καθοδήγησης των χωρών ώστε να βγουν από την κρίση, στα πρόσωπα-κλειδιά για την είσοδό μας σε αυτήν που τυγχάνει κιόλας να επαγγέλονται τραπεζίτες...

Ίσως πάλι να πρόκειται για θετική εξέλιξη, γιατί το πολύ πολύ να τα κουκουλώσουν και πάλι. Το θέμα είναι τι κουκουλώνουν και σε ποιού τα μάτια ρίχνουν στάχτη, του απλού κόσμου ή των οικονομολόγων... το πρώτο που σου ‘ρχεται στο μυαλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου