Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Δημοσιογραφία ή προπαγάνδα;

Σε ένα παλιότερο κείμενο είχαμε μιλήσει για την "Χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης" αλλά αυτό που συμβαίνει το τελευταίο εξάμηνο με τους εκβιασμούς εντός ή εκτός Ευρώ αλλα κυρίως την τελευταία βδομάδα η παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία στοιχείων και ομιλιών ενάντια στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έχει προηγούμενο.

Από τις 7 Μαϊου έχει ξεκινήσει επίθεση από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για οτιδήποτε στραβό γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 38 χρόνια. Αλλά κύριοι όσα λάθη κι αν έκανε η Αριστερά τόσα χρόνια το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κυβερνούσε αυτά τα 38 χρόνια. Μια σειρά γεγονότων έχει πλήξει για άλλη μια φορά την αξιοπιστία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η χάρη τους έφτασε ως το Al Jazzera που λέει ανοιχτά ότι τα Ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οίκων. Μην σας κάνει εντύπωση αν το παρακάτων απόσπασμα δεν παίξει το Mega ή το ΣΚΑΙ τα οποία φωτογραφίζει το Al Jazzera.




Ας περάσουμε τώρα σε αυτά που έγιναν την τελευταία βδομάδα με στόχο το ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσους θέλουν να στηρίξουν μια διαφορετική πολιτική. Δεν θα κρίνουμε αν τα λόγια ή οι πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστές αλλά θα σταθούμε στο πως τα χειρίζονται τα μέσα σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.

1) Τα μέσα κατηγορούν επι μια βδομάδα το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να κυβερνήσει ενώ το ίδιο δεν γίνεται για το Σαμαρά που έχει υπερδιπλάσιες έδρες.
2) Ο Σαμαράς δηλώνει ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία πάει σε νέες εκλογές. Τώρα που δεν πήρε τα μέσα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει νέες εκλογές για να διαλύσει την Ελλάδα.
3) Αναμασούν όλα τα μέσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κυβερνήσει αφου τα δυο μεγάλα κόμματα του δίνουν ψήφο ανοχής. Για ποια συνέπεια μιλάμε όταν τα ίδια κόμματα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα του θα μας οδηγήσει στη δραχμή; Ανοχή σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν ή παίζουν με τις λέξεις;
4) Θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ υπέυθυνο για την ακυβερνησία παρ' όλο που:
   i) Οι τρεις τους έχουν 168 έδρες. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε το 2009 160.
  ii) Λαϊκίζουν λέγοντας ότι δεν μπορούν να αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ έξω ενώ ο λαός τον θέλει μέσα στην κυβέρνηση. Θυμίζω και πάλι ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ αφήνει εκτός τη ΝΔ με ποσοστό γύρω στο 33%. Το 17% του ΣΥΡΙΖΑ του μάρανε;
  iii) Μέσα σε μια βδομάδα καταστράφηκε όλος ο κόσμος επειδή δεν έχουμε κυβέρνηση. Λέει κανείς ότι η Βουλή θα έκανε την πρώτη της συνεδριαση στις 17 Μαϊου; Τα πράγματα πάνε πίσω αλλά είναι λυπηρό να πιστεύουμε ότι αν χάσουμε ένα μήνα θα πεθανουμε.
  iv) Επειδή ο κ. Κουβέλης απαιτεί τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε και τη συμμετοχή του Κ.Κ.Ε. θα έπεφταν τότε όλα τα βέλη στο Κ.Κ.Ε;

5) Ο κ. Στρατούλης προτείνει ότι οι τράπεζες αντί να επενδύουν προς δικό τους όφελος, θα επενδύουν στο κράτος. Η δήλωση αυτή βγαίνει προς τα έξω ότι θα μας πάρουν τις καταθέσεις.
6) Ο κ. Γλέζος προτείνει όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 το χρόνο να δίνουν 100 Ευρώ δάνειο στο κράτος. Για την ακρίβεια είπε ότι το 20.000 είναι παράδειγμα και θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο το όριο. Την αμέσως επόμενη στιγμή το εισόδημα μετατρέπεται σε καταθέσεις και το δάνειο σε δήμευση περιουσίας. Εγώ δεν ξέρω κανέναν σε αυτή την Ελλάδα που παίρνει 1700+ Ευρώ το μήνα και έχει οικονομικό πρόβλημα. Όταν όλοι υποστηρίζουν να φορολογηθούν οι υψηλόμισθοι πως το εννοούν.
7) Πριν γίνει χρονικά αυτή η δήλωση για την ακρίβεια 3 μέρες πριν ο κ. Μίχος γράφει το άρθρο "Μηδέν, κ. Γλέζο". Όσο κι αν αναζητήσαμε τις δηλώσεις αυτές του κ. Γλέζου στο ιντερνετ αλλά και σε έντυπα μέσα δεν τις βρήκαμε πουθενά. Έγινε μια προσπάθεια να μάθουμε που έγιναν αυτές οι δηλώσεις αλλά ο κ. Μίχος δεν μας απάντησε ποτέ γιατί η πιο πιθανή απάντηση είναι "Πουθενά".
8) Στο site του Πρώτου Θέματος χθες ανέβηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ΑΠΕ. Σε ένα μέρος αυτών των δηλώσεων αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πρέπει να σταματήσει Ελλάδα να είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Δεν είναι  επιλογή η έξοδος αλλά η αλλαγή συσχετισμών . Να πείσουμε τους εταίρους ότι έχουμε κοινό συμφέρον αν αλλάξουμε τους όρους. Να προχωρήσουμε σε ένα new deal, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι win –και για τους Έλληνες και για τους ευρωπαίους. Αν δεν το καταφέρουμε θα ψάξουμε να βρούμε όποιες άλλες επιλογές έχουμε." Το συγκεκριμένο άρθρο τιτλοφορείται "Αν η Μέρκελ είναι αυτοκαταστροφική, δραχμή".
9) Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν κυβέρνηση στο 4ο κόμμα του κ. Καμμένου έτσι ώστε να μπορούν να μπλέξουν κι αυτόν στο σενάριο της ακυβερνησίας. Άραγε υπάρχει μέσο που να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την κατάσταση;
10) Τρομοκρατούν τα μέσα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση για ένα μήνα όμως αυτή η κυβέρνηση είχε πάνω από 250 βουλευτές στη Βουλή και ήταν αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού το 2009 και τώρα πιέζουν για κυβέρνηση με 170.

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά παραδείγματα επιθέσεων των Μ.Μ.Ε. προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαφορετική άποψη. Μακάρι ο κόσμος να μην μασήσει, να μην επηρεαστεί και να ψηφίσει στις νέες εκλογές χωρίς να είναι επηρεασμένος από διλήμματα και απειλές.

3 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα αν κατηγορείς "τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης" επειδή επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή του επιτίθενται ΑΔΙΚΑ.
    Για παράδειγμα:
    - Είναι άδικο να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κυβερνήσει, το απέφυγε και προτίμησε τις εκλογές?
    - Είναι άδικο να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δεύτερη ευθύνη για το μη σχηματισμό κυβέρνησης και είναι δίκαιο να ρίχνεις περισσότερη ευθύνη στο τρίτο και στο έκτο κόμμα?
    - Είναι άδικο να λες ότι μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του ανωτάτου οργάνου του είναι υπερ της δραχμής ή έστω δεν θεωρούν την επιλογή ευρώ/δραχμή ως κρίσιμη σήμερα?
    - Είναι άδικο να λες ότι οι Στρατούλης/Γλέζος διατύπωσαν προτάσεις που δεν τις έχουν επεξεργαστεί και που δεν είναι ξεκάθαρες και σαφείς? Είναι άδικο να λες ότι αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για ένα κόμμα που διεκδικεί την πρώτη θέση και τη κυβέρνηση?
    Συνεπώς, η γνώμη μου είναι ότι καλύτερα να διαψεύδει κάποιος τεμκμηριωμένα όσα λένε "τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης" παρά να τα κατηγορεί ότι απλώς επιτίθενται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το λέει ξεκάθαρα στην αρχή "H παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία στοιχείων και ομιλιών ενάντια στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α...". Δεν κρίνω γιατί τον κατηγορούν. Κρίνω ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για να τον κατηγορήσουν.
      - Απεφυγε να κυβερνήσει με 17% των εδρών, ενώ η ΝΔ απέφυγε με 35%. Πρέπει να τον κατηγορήσεις αφου θα κατηγορήσεις πρώτα το Σαμαρά και τη ΝΔ.
      - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δεύτερη ευθύνη! Στα μέσα φαίνεται ο μόνο υπεύθυνος.
      - Δεν κρίνω αν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστές ή όχι αλλά όλες οι δηλώσεις τους έχουν παραφραστεί για να βολέψουν στην κριτική.

      Για να το παω παρακάτω... Καλά κάνουν και ρωτάνε το ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει αν η Ευρώπη πει όχι. Καλώς ή κακώς παρουσιάζουν ένα πλάνο. Τα ίδια ΜΜΕ γιατί δεν ρωτάνε τους υπόλοιπους τι θα γίνει αν δεν πετύχει η απαγκίστρωση(ΔΗΜΑΡ), επαναδιαπραγμάτευση(ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) του μνημονίου;

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στο "γιατί δεν ρωτανε τους υπόλοιπους": στην πραγματικότητα ρωτάνε τους υπόλοιπους αλλά τους ρωτάνε λιγότερο. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει αφενός επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ξαφνικά στο προσκήνιο σε κυβερνητική σειρά και αφετέρου γιατί παρόλο που παίζει ένα κυβερνητικό ρόλο, δεν εχει καθόλου επεξεργασμένες θέσεις και απόψεις.
      Για να το πω και αλλιώς: σήμερα γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γινόταν τα τελευταία δυομιση χρόνια με το ΠΑΣΟΚ - δεν ήξερε τι ήθελε και πού πήγαινε και γι' αυτό το έβγαζαν στην τηλεόραση και το σφυροκοπούσαν (εξ ου και η εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ).

      Διαγραφή