Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ας τους εξηγήσει κάποιος...

Για ακόμα μια βδομάδα βλέπουμε τα αποτελέσματα τις κρίσης δίπλα μας, σε συνανθρωπούς μας. Από τη μια ο 30 χρόνος που μαχαιρώθηκε στην Πάτρα προχθες και σήμερα μια ακόμα αυτοκτονία και μάλιστα διπλή. Δυστυχώς για κάποιους δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον άλλο πέρα από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Όσα λάθη κι αν έχουν κάνει οι υπόλοιποι δεν είναι αυτοί που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, δεν είναι αυτοί που μας έβαλαν στο Ευρώ μετα τα καλά του και τα κακά του, δεν είναι αυτοί που μοίρασαν απλόχερα δανεικά λεφτά, δεν είναι αυτοί χαρίζουν στις τράπεζες και παίρνουν χαράτσια από όλους ανεξαιρέτος.

Αλλά φταίμε όλοι μας που τους αφήσαμε να κυβερνήσουν. Φταίμε όλοι που πανικοβαλλόμαστε όταν αναφέρεται η λέξη δραχμή ή βλέπουμε το χρηματιστήριο να πέφτει, τα λεφτά να βγαίνουν από τις τράπεζες. Όλα αυτά συνιστούν κρίση για τους πολιτικούς μας. Οι αυτοκτονίες, οι άνεργοι, οι άστεγοι είναι απλά μια στατιστική. Ο μόνος δείκτης που συνεχίζει να ανεβαίνει χωρίς να μας τρομάζει. 

Είναι φρικτό να βλέπεις σε site την ίδια ώρα δυο ειδήσεις που αναφέρονται σε αυτοκτονίες αλλά με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Στο Πρώτο Θέμα οι δύο εικόνες που ακολουθούν αποτελούσαν τα κύρια θέματα της ημέρας. Ας εξηγήσει κάποιος στο Σαμαρά και στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο ότι με την αυτοκτονία πεθαίνεις, με την "αυτοκτονία" όχι....




Βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και των αριθμό των "αγανακτισμένων" σκεφτόμουνα ότι δεν έχουμε περάσει αρκετά. Σκεφτόμουνα ότι όταν η ανεργία φτάσει το 30%-40% και το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πλησιάσει το 50% ίσως τότε να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει ρότα. Δυο από αυτούς που έχουν αυτοκτονήσει τους τελευταίους μήνες αφήσανε μηνύματα με σαφή προσανατολισμό. Πόσοι άραγε θυμούνται το γράμμα του Δημήτρη Χρίστουλα που ανέφερε ότι αν έβλεπε τουλάχιστον έναν να παίρνει τα όπλα αυτός θα ήταν ο επόμενος; Πόσοι ευαισθητοποιήθηκαν όταν διάβασαν από τον Αντώνη Περρή "Ισχυροί της γης για την οικονομική κρίση που δημιουργήσατε θέλετε κρέμασμα και σας είναι λίγο";

Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι αυτές οι προτεινόμενες λύσεις θα διορθώσουν τα πράγματα. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσουμε να είμαστε μαριονέτες στο έργο που μας έχουν φτιάξει. Ας κρατήσουμε τους στίχους από το τελευταίο γράμμα του Αντώνη Περρή και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη τον τίτλο του.

Μη μείνει κανείς από αυτούς

Τον κόσμο αυτό αν θες να φτιάξεις
πρέπει ν΄αλλάξεις τη δομή,
πρωτού λόγω της απραξίας μας
μας αφανίσει η παρακμή,
μας κυβερνούν οι λωποδύτες,
οι τραπεζίτες κι´ οι αγιογδύτες
κι´ όλοι τους οι υποτακτικοί.

Δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,
κτύπα τους πριν αφανιστείς,
γιατί αλλιώς μεσ´ στη μιζέρια
και μεσ´ στο άδικο θα ζεις,
δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,
μη μείνει απ´ αυτούς κανείς.

Λέει η εντολή ου αυτοκτονήσεις,
μα κατ´ ανάγκη αυτοκτονείς,
χτύπα τους πριν σε αφανίσουν,
εγκληματείς που αδρανείς,
της ηθικής μας απραξίας
όπως και της νωθρότητάς μας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου