Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ας αναλάβει και κάποιος την ευθύνη...


Καιρό τώρα προβληματίζομαι τι μπορει να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές το οποίο να είναι καλό για τη χώρα. Δεν είμαι ουτοπιστής και δεν πιστεύω ότι θα το βρω, άλλωστε λίγοι άνθρωποι στη χώρα το πιστεύουν και όλοι ανήκουν σε κόμματα.
Πρώτον και ευκολότερον, αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να προκύψει είναι η έξοδος του κόμματος των νεοναζί από τη Βουλή (γι’αυτό το λόγο http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18120890). Οπότε, συμπέρασμα πρώτο: πρέπει ΟΛΟΙ να ψηφίσουμε ώστε να περιορίσουμε το ανεκδιήγητο αυτό κόμμα.
Δεύτερον, οι επιλογές εξουσίας είναι περιορισμένες.
Η πρώτη είναι κυβέρνηση ΝΔ με ή χωρίς συνεργασίες. Αυτή είναι μάλλον η εύκολη οδός, η πεπατημένη. Γνωρίζουμε τι θα συμβεί, το ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν αυτό είναι που επιθυμεί κάποιος, αν η Ελλάδα που ονειρεύεται είναι αυτή στην οποία ζει, μπορεί πολύ εύκολα να ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή δευτερευόντως Δράση/ΔΞ (και μάλλον ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι θα συνεργαστούν και θα οδηγήσουν τη χώρα στα ασφαλή, αλλά γεμάτα αγκάθια, χέρια της Ευρωζώνης. 
Η δεύτερη επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη αριστερή δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τη ρότα της χώρας. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους γνωρίζουμε, είναι πολυπαραγοντικοί (πολλά διαφορετικά στόματα μέσα στο κόμμα) και μοιάζουν πολύ με τους “κακούς” κομμουνιστές του γνωστού παραμυθιού (αυτούς, ντε, που θα σας πάρουν τα σπίτια). Από την άλλη, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ελπίδα για κάτι διαφορετικό, για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, για μια πολιτική περισσότερο αρεστή στο λαό και με καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα και παρόμοια πολιτική να χρειαστεί να ασκήσει για να διορθώσει λάθη του πρόσφατου παρελθόντος μπορεί να το κάνει καλύτερα, έχοντας καθαρό κούτελο.
Τρίτη επιλογή είναι τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, κάποια από τα οποία έχουν να προσφέρουν, αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος (για καθένα από αυτά διαφορετικός) που παραμένουν εκτός Βουλής.
Οπότε κι εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα. Δεξιά πολυκατοικία ή αριστερά διαμερίσματα. (Δε θα σχολιάσω καν επιλογές τύπου ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και Βεργή…)
Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο φόβος ανάληψης των ευθυνών από τους “αγανακτισμένους” συμπολίτες μου. Ο καθένας ερμήνευσε τις τελευταίες εκλογές, όπως ήθελε. Εγώ τις ερμήνευσα ως εξής: ο κόσμος ΦΟΒΑΤΑΙ να αναλάβει τις ευθύνες της ψήφου του. Γι’αυτό 20% ψήφισαν εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, 7% ψήφισε τους ναζί και 16% Καμμένο και Κουβέλη. Δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ακόμα και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευαν ότι ο Τσίπρας το εννοούσε όταν είπε ότι θέλει να κυβερνήσει.
Και τώρα; Τώρα αυτό συνεχίζεται. Ξέρουν ότι η ψήφος τους τωρα θα μετρήσει και ΟΛΟΙ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι επικίνδυνοι κοκ. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, όποιος κι αν βγει θα είναι με το μέρος του αδικημένου, του “τα’λεγα εγώ” και “όλοι ίδιο είναι”. Τελικά η μόνη ειλικρινής ήταν η Αλέκα, η οποία εξ’αρχής δήλωσε ότι όποιος κι αν βγει θα είναι εναντίον του. Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της ψήφου του. Ακόμα και κόσμος που θα ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα που μπορούν να κυβερνήσουν, λέει ότι το κάνει “με βαριά καρδιά”, εγώ λέω ότι το κάνει για να έχει “καλυμμένη τη φωλιά του” όταν θα ξεκινήσει να κατακρίνει.
Καλώ, λοιπόν, όλους τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά βούληση και να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους ΜΕΤΡΑΕΙ και δεν τους απενοχοποιεί. Έτσι δουλεύει η δημοκρατία. Αν βγει ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, θα ΦΤΑΙΜΕ/ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ! Αν βγει ΣΥΡΙΖΑ, θα ΦΤΑΙΜΕ/ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ! Ότι κι αν βγει, θα ΦΤΑΙΜΕ/ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ!
Είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα μετράει. Η διαφορά είναι μικρή και η πολιτική των δύο κομμάτων ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική (εν αντιθέσει με τις προηγούμενες φορές). Δε θέλω να ξαναδω τον κόσμο στο δρόμο σε 15 μέρες. Η ευκαιρία να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ/ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ για τη χώρα είναι μπροστά μας/σας και η ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ/ΣΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου