Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Συμπεράσματα εκλογών

Μεγάλο "σοκ" σε όλους προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί των κομμάτων δεν περίμεναν αυτά τα αποτελέσματα. Το εκλογικό σώμα καταδίκασε φανερά τη μνημονιακή πολιτική παρ' όλα αυτά δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα οδηγώντας πιθανότατα τη χώρα σε νέες εκλογές. Παρ' όλα αυτά δεν φαίνεται να μάσησε ούτε στις απειλές για τη μη σταθερότητα της χώρας αλλά ούτε στα εκβιαστικά διλήμματα που έβαλαν προεκλογικά τα δυο κόμματα. Το ποσοστό που υποστηριξε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση έπεσε στο ποσοστό του 32%. Ακολουθεί μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά κόμμα:

Νέα Δημοκρατία (18.85%, 108 έδρες): Οι συνεχείς κωλοτούμπες του κ. Σαμαρά δεν έπεισαν ούτε τους ψηφοφόρους του κόμματος. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση που ζήτησε δεν έγινε δεκτή σε ποσοστό 50% ούτε από αυτούς που τον ψήφισαν. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούσαν μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Κρίμα που το 18,85% γίνεται 35% εντός της Βουλής.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α (16.78, 52 έδρες): Πολλοί είναι εκείνοι που πίστεψαν στο σχέδιο διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα και αν τις επαληθεύσει έχει τα φόντα να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές. Πρέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να το εκλάβει ως προσωπικό στοίχημα και να αποδείξει ότι δεν είναι ίδιος με τα άλλα δυο κόμματα και οτι θα πράξει αυτά που υποσχέθηκε και δεν θα αναλωθεί σε μικροπολιτικά παιχνίδια όπως τόσα χρόνια γίνεται. Δυστυχώς το εκλογικό σύστημα που του δίνει πολύ λιγότερες έδρες από αυτές που πρέπει δεν του επιτρέπει να κάνει μια κυβέρνηση αριστερής ενότητας. Το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με 52 έδρες πρέπει να θεωρηθεί ουτοπικό ακόμα κι αν έχει ψήφο ανοχής απ' όλη τη Βουλή. Θυμίζουμε άλλο η ψήφος ανοχής κι άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης. Όταν το 80% του λαού δεν σε υποστηρίξει δεν έχεις τη νομιμοποίηση να κυβερνήσεις. Αν το κάνει πρέπει να είναι μόνο για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και γιατί όχι και το νόμο περί ασυλίας των βουλευτών. Εδώ θα φανεί και η αλλη φιλοσοφία περί δημοκρατίας που διατυμπάνιζαι τόσα χρόνια.

ΠΑΣΟΚ (13.14%, 41 έδρες) : Ιστορικά χαμηλά σημείωσε το ΠΑΣΟΚ και οι εσωτερικοί τριγμοί έχουν αρχίσει. Με μόλις 13,14% οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την πολιτική όχι μόνο του Βενιζέλου αλλά και όλων των ετών που το ΠΑΣΟΚ ήταν υπεύθυνο για την κακή διακυβέρνηση της χώρας. Άρχισε να παίζει μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας παιχνίδια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και να του ζητάει να κάνει κυβέρνηση χωρίς ισχυρή εντολή ενώ ο ίδιος πήγε σε εκλογές για να την εξασφαλίσει αφου διαφορετικά δεν μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες (10.60%, 33 έδρες): Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν ένα πολύ μεγαλό ποσοστό παρ' όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να το κρατήσουν. Κόμμα χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογία που έχει μαζέψει "αγανακτισμένους" από όλους τους χώρους δεν μπορεί να έχει μέλλον. Είναι κόμμα μόλις δύο μηνών και αν δεν αποκτήσει ιδιολογική υπόσταση δεν θα κρατήσει τους ψηφοφόρους του. Κόμμα διαμαρτηρίας και όχι προτάσεων. Από το "ΝΑΙ σε όλα" πήγανε στο "ΌΧΙ σε όλα"

Κ.Κ.Ε. (8.48%, 26 έδρες): Ανεβασμένα ποσοστά παρουσιάζει το ΚΚΕ, αλλά δεν μπορεί να είναι χαρούμενο όταν αυτό που ζήτησε προεκλογικά πραγματοποιήθηκε (να πεσει ο δικομματισμός) αλλά αυτό δεν καρπόθηκε παρά ελάχιστους από αυτές τις ψήφους. Η ιδεολογία είναι που κρατάει αυτό το κόμμα στο 8%-9% χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Το αν έχει δίκαιο ή άδικο θα το κρίνει η ιστορία. Μεγάλο λάθος που δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τα άλλα αριστερά κόμματα να συζητήσουν. Δεν λέμε να συμφωνήσουν, λέμε να συζητήσουν.

Δημοκρατική Αριστερά (6.11%, 19 έδρες): Το κόμμα του κ. Κουβέλη εξασφάλισε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα υποσχόμενος εν μέρει τη σταθερότητα της χώρας αφου δεν απέκλεισε κανενός είδους συγκυβέρνηση. Έντεχνα δεν έκλεισε την πόρτα ούτε στον ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε αν θα το πράξει και μετεκλογικά.

Λοιπά κόμματα: Άλλο ένα παράδοξο του εκλογικού συστήματος είναι ότι το 19.03% που ψήφισαν εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεν εκφράζονται καθόλου στη Βουλή ενώ η Ν.Δ. με 18.85% έχει 108 βουλευτές. Λυπηρό είναι το γεγονός ότι γύρω στο 35% του πληθυσμού δεν πήραν θέση σε αυτές τις εκλογές ενώ ένα άλλο μέρος του πληθυσμού προτίμησε να μην εκφράσει δημοκρατικά την άποψη του ψηφίζοντας ένα φιλοχιτλερικό, νεοναζιστικό κόμμα βάζοντας στη Βουλή δολοφόνους που κυριεύονται μόνο από το μίσος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου