Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Tο ξυπόλητο κίνημα πρέπει να μας διδάξει

"Neither communism, nor socialism, just revolutionary humanism"

Ο Bunker Roy το 1972 αποφασίζει να απαρνηθεί όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Πιο σωστά αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα πριν κάποια χρόνια. Αφού διδάχθηκε αποφάσισε να προσφέρει κι αυτός με τη σειρά του τις γνώσεις του κι όχι να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές. Σκέψεις σωστές που μοιάζουν τόσο απλές αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολες για κάποιον να τις εφαρμόσει.

Ιδρύει έναν μη-κυβερνητικό οργανισμό(πανεπιστήμιο) και δεν δέχεται κανέναν με πτυχίο ή διδακτορικό. Ξέρει ότι η παιδεία πρέπει να είναι δημόσια, και να προσφέρεται για το καλό της κοινότητας και όχι για το οικονομικό όφελος του εκάστοτε μαθητή. Την ώρα που εμείς διδασκόμαστε περίπλοκη φυσική αυτοί μαθαίνουν τις αρχές της δημοκρατίας, την ώρα που μαθαίνουμε αχρειαστης δυσκολίας πολλές φορές μαθηματικά αυτοί μαθαίνουν πως να μοιράζουν τη γη και τι να κάνουν σε περίπτωση που συλληφθούν. Την ώρα που μαθαίνουμε χημεία, αυτοί μαθαίνουν πως να εκμεταλλεύονται στην ηλιακή ενέργεια.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω παραπάνω λεπτομέρειες για να μην καλύψω σε περιεχόμενο το παρακάτω βίντεο. Ένα μεγάλο μπράβο μόνο σε όλους αυτούς που γεμίζουν από τέτοιες πράξεις κι όχι από τον πακτωλό χρημάτων που κερδίζουν χάνοντας τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου